Portugal Travel & Surf Guide – Mademoiselle Aïa

Portugal Travel & Surf Guide

Posted on

Из пътеписите на Ива от Inspiration Exists – сипете си чаша вино, пуснете си хубава музика и се насладете …

Португалия е предпочитана сърф дестинация на стария континент, но и страна с интересни забележителности. За това се опитахме да балансираме между търсенето на перфектната вълна и на перфектната гледка, между спорта и разходките, между емоцията и почивката. Стартирахме и завършихме с няколко дни в Лисабон, а през останалото време обикаляхме с рент-а-кар към сърф спотовете на северозапад от столицата. Почти всичко може да бъде достигнато и с публичен транспорт от Лисабон, но ако искате да сърфирате и да хванете първите сутрешни вълни, колата под наем е по-доброто решение.

Processed with VSCO with a5 preset

 Лисабон

Лисабон е живописен град, разположен върху 7 хълмчета около река Тежу и до брега на Атлантически океан. Като популярна туристическа дестинация, привличаща основно млади и динамични натури, в града обикновено се отсяда в хостели с прилични условия. Популярните забележителности могат да бъдат разгледани за 2 дни максимум, сравнително компактно разположени  и достъпни пеша. Основните са: Площадът на търговията, статуята на Хосе I и Триумфалната арка, замъкът Castelo de Sao Jorge, манастирът Mosteiro Dos Jeronimos, Белемската кула Torre de Belem, Паметникът на откривателите.

Шопингът не е от най-силните страни на португалската столица – общо взето представени са масовите брандове, които може да откриете в големите български молове. Магазинчетата за сувенири в средновековния квартал Алфама обаче предлагат много красоти, сред които се отличават разнообразни артикули от корк, както и така популярните плочки азулежос. Разходката по криволичещите стръмни улички на Алфама е изключително приятна и ви потапя в атмосферата на града, а гледките към Лисабон са величествени.

Processed with VSCO with a5 preset

Храната е силна на морски специалитети и сладки лакомства и бедна от към всичко останало. За вегетарианците, които не ядат и риба, общо взето възможностите не са особено богати и интересни. Сладкишите за сметка на това са изкусителни, а т.нар Пастейш е запазеният специалитет. Според легендата, сладкишът е създаден от монасите католици от манастира Джеронимос, (Mosteiro dos Jerónimos), в квартал  Belém. Там е и най-популярната сладкарница, която туристите не пропускат – Antiga Confeiteira de Belém (Rua de de Belém n82 a92 1300-085, работят всеки ден от 8 до 23:00 часа, а през лятото до 24:00 часа, http://pasteisdebelem.pt )

Лично за мен в Belém най-интересен бе музеят  Museu Colecção Berardo (http://www.museuberardo.pt/, вход свободен), който приютява колекцията Берардо, изцяло модерно и съвременно изкуство с творби на Мондриан, Дали, Пикасо, Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол.

В близост до Лисабон е ещорилското крайбрежие с плажове подходящи както за отмора, така и за каране на сърф. Каркавелош е определян като най-широкия и красив плаж, като е  само на 20 минути с влак от столицата. Ако искате да започнете с уроци по сърф, там е подходящо място.

Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with a5 preset

Синтра

Без да видите Синтра, пътуването в Португалия няма да е пълно. Градът е фаворит на туристите, романтиците, поетите, бохемите и аристократите. Основните забележителности са разположени на два съседни хълма – дворецът “Пена” и крепостта на маврите. Изборът ми се спря на мавърското наследство, но смятам, че „Пена” има повече какво да предложи на любителя турист, въпреки обвиненията в романтична кичозност. Самото градче е китно, с разкошни магазинчета пълни с керамика и джунджурии, а в центъра има уникална архитектура и най-добре запазеният кралски дворец в Португалия.

Processed with VSCO with a5 preset

Ерисейра

Ерисейра е живописно рибарско селище и предпочитана сърф дестинация още от 70-те години на 20 век. През  2011 г. получава статут на световен сърф резерват със своята 8 километрова плажна ивица с някои от най-емблематичните спотове в Португалия. От Ерисейра е един от най-популярните португалски сърфисти Тиаго Пиреш, чиито сърф магазин тук е с жесток пул за каране и кафе с гледка към морето. Непосредствено до магазина се намира чудесен къмпинг, предлагащ бунгала и типита на много прилични цени и с отлични условия. (http://www.ericeiracamping.com/).

Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with a5 preset

Peniche

На 50 км от Ерисейра е друга задължителна спирка за всеки сърфист – Пениш. Тук сърфкултурата е издигната в култ, морето е осеяно с начинаещи и про сърфисти, а сърф шоповете предлагат разнообразна гама от популярните сърф марки до местни такива като 58 surf (http://58surf.com/). В близост до Пениш е световния сърф спот Супертубос, където се провеждат про състезания.

Processed with VSCO with a5 preset

Снимки и текст: http://inspirationofshhh.blogspot.bg/

1 Comments

  1. The best of 2016 | Mademoiselle Aïa says:

    […] Нямам търпение през 2017 та да се върнем отново в Ерисейра и […]

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.