Thessaloniki (Mini) Travel Guide – Mademoiselle Aïa

Thessaloniki (Mini) Travel Guide

Posted on

За тези, които ме следят в Instagram не е тайна, че уикенда аз и още няколко девойки отскочихме до Солун. Подбудени от желанието ни да избягаме от лошото време и още по силното ни желание да “преслушаме” този прословут Street Food Bazar. Не ни отне много време да тръгнем и натоварихме раниците си (някои куфар, за себе си говоря), book-нахме едно доста приятно airbnb апартаментче и след няколко часа се оказахме там.

Искаше ми се да направя travel guide за тази така популярна уикенд дестинация, но за съжаление не мога да кажа, че съм много запозната със случващото се там. Все пак мога да ви препоръчам няколко места за добра закуска, хубаво кафе и мили хора. А ако вие имате препоръки, то те са добре дошли защото смятам още този уикенд да повторя. 😉

Мини Travel Guide

Колко кеш да си отделим: За път и спане не повече от 50 лв, разбира се много зависи от това с каква кола сте, колко човека и какъв апартамент ще си изберете.

Къде да спим: Ние избрахме това airbnb и останахме много доволни. Добра локация, ново обзавеждане, чисто … а най-хубавото е, че е обявен за 4 човека , а ние пристигнахме 5 и домакините нямаха проблем с това.

note: Само не забравяйте да си вземете шампоан и принедлежности за баня, защото в апартаментчето няма.

Къде да закусим: Тук единодушно всички гласуваме за ERGON Agora!!! Невероятен интериор, готини и стилни хора и много, ама много вкусна храна. Аз като едно добро прасенце си поръчах от всичко – поширани яйца с бекон, авокадо и чедър, палачинки с йогурт и пресни плодове (една идея по сладки за моя вкус, знаете гърците колко обичат сладичко), флет уайт и портокалов сок. Да, всичко това беше само за Ая и ми струваше околко 20 евро.

Address: P. Mela 42, Thessaloniki 546 22

Какво да видим: Не мога да ви препоръчам нещо специално, но се оставете по течението и се разходете по малките улички околко крайбрежната улица, а ако слънцето не е прекалено силно можете да си вземете капучино фредо и да си легнете на кея до чадърите. Солун е за тези, които обичат да бързат бавно.

Къде да пием кафе:TOMS Flagship, както обичам да казвам това място е Instagram friendly. Отново готини хора, хубав интериор и още по хубаво кафе. Чудя се как е възможно да сме толкова близко (София-Солун) и в същото време толкова далеч откъм страна на готини и стилни местенца.

Address: Tsimiski 22, Thessaloniki 546 24

Кафе с гледка: Ако обичате да пиете кафето си близо до звездите и да се наслаждавате на гледки от високо то мястото за вас е терасата на хотел Electra.

Address: Aristotelous 9, Thessaloniki 546 24

Join Juice Bars: За тези, които обичат да juice – ват. Препоръчвам да опитате  този с портокал, лайм и джинджър.

Какво да си купим: Как какво? Аз лично като едно foodie се запасих с прилично количество баклава от Terkenlis и узо от местните магазинчета за подарък.

Address: Tsimiski 30, Thessaloniki 546 36

Къде да вечеряме и обядваме: Много от моите приятели ми препоръчаха Kitchen Bar.

Address: Αποθήκη Β2 Α’ Προβλήτα Λιμένα, 54110, Thessaloniki

Други местенца препоръчани от последователите/приятелите на Ая в Instagram: Sugar Angel Workshop & Coffee, Navona, Shark, Les Zaseus и Boheme.

note: Не съм ги тествала, но предполагам, че са хубави. 🙂

Какво е добре да знаем: Повечето магазини са затворени в неделя и на повечето места се плаща кеш, а не с карта. Да си знаете. 😉

4 Comments

 1. lilly says:

  може ли препратка към апартамента, където сте били? благодаря

  1. asimeonova says:

   Здравей Лили, надявам се, че не ти отговарям късно и все още може да се възползваш от апартаменчето – http://abnb.me/EVmg/NbTdsVwDHE. Приятно прекарване в Солун.

 2. Христина Христова says:

  Здравей,

  Днес посетихме Ергон Агора, беше страхотно, абсолютно по твоя препоръка, напазаруваме един куп зехтин, маслини и пасти, горчица и не знам още какво, ресторанта е страхотен и на хубаво място. Планувам да си направим един Mademoiselleaia уикенд в Солун с една дума Благодаря ти, за прекрасните препоръки…?

  1. asimeonova says:

   Хриси, много се радвам, че ви е харесало и още повече, че споделяш. ❤️ Желая ви хубав уикенд и му се насладете и за нас. ❤️

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.