New York (MINI) TRAVEL GUIDE – Mademoiselle Aïa

New York (MINI) TRAVEL GUIDE

Posted on

 

За краткото прекарано време в NY ми е трудно да ви кажа какво да правите, но пък мога да споделя опит и любимите места, които може да разгледате за по-малко от 48 часа.

Какво трябва да знаем преди да тръгнем: 

Необходима ли ми е виза: Да

Визата: Много хора ме питат лесно ли взе виза и за каква подължителност от време е. На мен ми се стори, че е лесно, но истината е, че преди това се постарах да имам всички необходими документи. Относно това за какъв период от време е – 10 години.  Ако ви предстои пътуване можете да ми пишете, като коментар или email и с радост ще споделя опит.

Добре е да имате валиден задграничен паспорт, платени данъци, здравни осигуровки, покана и нещо, което да доказва, че има защо да се върнете.

Какво да носим в багажа си: Добре е да знаете, че не можете да носите хранителни продукти и преди да кацнете ще ви дадат да попълните една декларация, за това какво имате в багажа си и на каква стойност е. Аз съм доста стриктна и не съм имала „забранени вещи“, но предполагам доста хора, които живеят там си позволяват да вземат някакви неща за хапване от родните си места … или поне момичето до мен си носеше. :Д

Транспорт:

Как да стигнем: Най-евтината опция на пазара е Aeroflot , но не и най-добрата. Ужасно обслужване, да не кажа никакво и значително по-дълго време прекарано в небето. Следващия път бих избрала Lufthansa и Frankfurt за връзка.

От летището до хотела: Моето голямо притеснение бе как ще стигна сама до хотела в 12 ч. през нощта. Но с пристигането и взимането на багажа, отвън те чакат таксита, а за по опитните има метро и Uber. Аз като по old school човек избрах да се придвижвам из града с такси.

Таксиметровите шофьори са луди. Първата вечер попаднах на един китаец, който заспиваше. След това на един тип от Флорида (познах го по ризата), който караше, като луд и слизаше да се кара по светофарите и накрая ме изпрати един пакистанец, който се оказа много мил човек, но настояваше да се върна в Америка и да избягам от Европа.

Citymapper е апликацията, която трябва да си свалите, за да се придвижвате без проблем из града. Аз съм ужасно неoриентиран човек и в градове, като Лондон ми е трудно да се оправям и винаги разчитам на някой друг, но тук нямах никакъв проблем и си джитках спокойно. Можете да използвате апликацията и без интернет, но трябва да си запазите дестинациите преди това.

Гледката от стаята ми в Hotel 50 Bowery, Chinatown

Къде да отседнем: 

Аз бях настанена в Chinatown, хотел 50 Bowery в стая с невероятна гледка и хубава закуска. Препоръчвам го за добрата локация, интериор, милите хора и включената закуска. Да не забравя да спомена, че има и rooftop bar с невероятна гледка.

 

С любимите ми обувки от INGILIZ.

Как да се облечем:

Тук всички изглеждат много chill, но в същото време са с дизайнерска чанта и маратонки Balenciaga. Може и да не съм права и да съм останала с погрешно впечатление, защото това беше времето и на New York Fashion Week и фешънисти от цял свят се бяха стекли в града. Аз заложих на маратонки, рокли, блейзъри и високи обувки от INGILIZ за излизане. Изглеждайте така все едно не сте си давали много зор, за да изглеждате добре. ;Д

Какви са хората:

Хората ми се сториха много мили и любезни, да кажем friendly. През повечето време бях сама и се запознах с много мила двойка от Масачузетс и едно момиче, което стоеше до мен в кафето. Предполагам може да е било и късмета на начинаещия и да съм случила на такъв тип хора, защото, когато го споделих на моя приятелка от града се изсмя.

 

Mimosa Please. Мимоза за закуска, защо не?

Къде и какво закусват готините хора в NY: 

Мястото е The Butchers Daughter. Персонала е нелюбезен, цените са високи, но пък е много вкусно и всички готини хора са там. Авокадо тост, кафе с бадемово мляко и гранола с горски плодове и кокосово мляко са must. Да не забравя да спомена, че ще дойдат и ще си поискат сами бакшиш.

Друго мое любимо място бе Chobani Soho за гръцки йогурт, пресен портокалов сок и бейгъл с крема сирене и сьомга. Тук персонала е много мил, посрещат те по име след второто посещение и плащането става много бързо и лесно.

Една от причините да искам да посетя Magnolia Bakery толкова много.

Какво да опитаме:

Много исках да си взема къпкейк от Magnolia Bakery, но ми се сториха ужасни на вкус. Ако трябва да ги опиша с две думи – то ще е захар и сметана и нищо повече.

 

Soho <3

Какво да видим:

Имаше няколко места, които исках да видя и повечето бяха вдъхновени от филми – апартамента на Кари Брадшоу и Friends, Fifth Avenue, Plaza Hotel, Central Park ….. за последните три ви съветвам да си отделите един ден, защото аз ги разгледах с такси, часове преди да трябва да отида на летището и ми струваше цяло състояние.

Книжарницата Book Marc в Greenwich Village – намира се точно срещу Magnolia Bakery и до апартамента на Кари Брадшоу. Можете да си купите ненужни джунджурийки или просто да разгледате.

SohoGreenwich Village, Chinatown, Williamsburg и Brooklyn.

Мръсен ли е града и мирише ли:

Всички ми казваха колко лошо мирише и колко мръсен е NY. От местата, които посетих аз, не мога да кажа такова нещо. Всичко ми се стори много подредено и уредено. Още не си си помислил за нещо и то вече е там – такси, пътен знак, полицай и т.н.

Колко пари да си вземем и трябва ли да оставаме tips (бакшиш):

Не мога да ви кажа, точно колко пари ще са ви необходими, нода – трябва да  оставяте tip, дори ако сте останали недоволни (обикновено между 15 и 20 % от сметката)!

Снимките са направени с Huawei P10.

*Мнението е лично мое и е базирано на преживяното от мен, не твърдя, че съм права. <3

 

 

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.