А вие оценявате ли това, което правите на $3? – Mademoiselle Aïa

А вие оценявате ли това, което правите на $3?

Posted on

Знаете ли, че всеки път щом изберем да си купим рокля от от брандове създаващи fast fashion, някъде там в Индия – момиче, също като нас, с мечти, също като нашите, желания и трепети работи в ужасни условия за $3 на ден. Аз знаех, но не си давах сметка колко страшно и сериозно е, докато не гледах The true cost по Netflix!!! Съмнявам се, че някоя от нас оценява това, което прави на $3… та само кафето ни на път за работа струва $3!!! Аз лично не искам да бъда от хората, които стимулират тази индустрия. Не искам да бъда от хората, които карат брандовете да извиват ръцете на изпълнителите и съответно, те да извиват ръцете на служители си. Искам да бъда жена, която прави ясни и съзнателни избори.

Преди всичко, трябва да кажа, че there is no such thing as being 100% sustainable with fashion и в този ред на мисли не съм човек на крайностите. Но съм човек, който мисли, учи и се развива, и иска да бъде по-отговорен към себе си и към останалите. Наясно съм, че няма как да се откажа на 100% да пазарувам fast fashion или поне не на този етап, да ям месо или пък да нося кожени изделия. Но също така съм наясно, че ако много от нас осъзнаят, че има проблем и не си затварят очите, защото това не ги засяга пряко и започнем да говорим сме способни да променим случващото се. Не е необходимо всяка седмица да си купуваме ненужни вещи, само защото си мислим, че ще ни накарат да се чувстваме по-добре, по-красиви или по-желани. Дане се зариваме с дрехи, защото си мислим, че няма какво да облечем. Да не следваме трендове. Да изградим гардероб с малко, но наистина качествени и необходими неща, и не на последно място да не ставаме роб на вещите.

Споделям няколко малки неща, които вярвам и се надявам, че ако спазваме с времето ще станем по-отговорни към случващото се:

 • Mисли преди да купуваш. Знай каква идея подкрепяш чрез покупките си и се запитай, дали наистина ще я използваш след това или само ще събира прах у вас.

 • Предай нататък. Селектирай дрехите, които няма да носиш и ги подари на приятел, дари, рециклирай или продай в някоя от групите във Facebook. Това е чудесен начин да вдъхнеш втори живот на дрехите или вещите, които няма да използваш повече.

 • Втора ръка. Аз не съм фен на дрехите втора ръка и не си купувам second hand, но пък майка ми подарява дрехите, които няма да носи на мен или сестра ми, после ние си ги разменяме помежду си и така те влизат в употреба още два пъти.

 • Slow fashion или quality over quantity. Имам чували, кашони, кутии пълни с дрехи, козметика, списания, тефтери …. и още куп неща, които никога няма да използвам. Почти няма ден през последните две години в които да съм се прибрала у дома без да съм си купила или получила нещо. Последните няколко месеца разчистих голяма част, остава ми сигурно още толкова и съм решила, че ще си оставя малко, но качествени и наистина неща, които ми трябват, а не такива, които си мисля, че ще ми трябват.

Note: Избери качеството, пред количеството. Преди да си купите нещо се запитайте дали, то ще си отива с останалите ви неща и дали вече нямате нещо подобно, а ако имате добър шивач и въображение, можете да превърнете старата си дреха в нова. 😉

 • Fair fashion. Знам какво е чувството да видя нещо готино и тренди на ниска цена, но и знам какво и колко е коствало на хората, които са го изработили. Ниски заплати и лоши условия. За това и искам да съм сигурна, че когато си купувам нещо, тези хора са получили справедлива заплата, която ще подобри качеството на живот не само на тях, но и на децата им.

Note: Много от брандовете имат сертификати за Fair Fashion – потърсете ги. 😉

 • Timeless Pieces. Преди време направих блог пост с идеята да изброя нещата, които нося, ще нося и знам, че никога няма да излязат от гардеробa ми. Публикацията е дълга, но ако ви е интересно можете да я прочетете тук.

 • Избери Organic cotton. По-добре е за земята на която се отглежда и за околната среда.
 • Избирай продукти от рециклируеми материали. 

 • Познати ни брандове работещи в насока fair fashion: Брандове, като Zara и H&M създадоха колекции с рециклируеми или органични материали. И двата гиганта имат политика за връщане на дрехи, като те се наемат със задачата да ги рециклират и да им вдъхнат втори живот. Достатъчно ли е? Едва ли …. но пък все от някъде трябва да се започне.

P.s. Тук искам да стане ясно, че далеч не ги давам, като брандове за пример, а за брандове, които работят в посока промяна. Дали наистина е така или маркетингова стратегия – не знам, но ми се иска да вярвам, че е така.

Да, не сме безгрешни, но вярвам, че всичко започва с осъзнаването и понякога отнема време, докато започнем да действаме, но с малки действия може да бъдем част от промяната. Нали така? 

Ако ви е харесала публикацията, не пропускайте да се subscribe-нете за моя бюлетин и да споделите с приятел за Mademoiselle Aia. Така ще ме подкрепите и насърчите в това, което правя. <3

С обич,

Алиска

 • Share

4 Comments

 1. Станислава says:

  Привет –

  Идеята и посланието са супер, но как мислиш да го реализираш на практика? Аз си мисля, че никак не е лсно да се избегнат марки като H&M, Zara и прочие … . Имаш ли впредид марки, за които знаеш, че условията на труд са достойни?

  Поздрави!

  1. asimeonova says:

   Здравей Станислава, ще направя списък с алтернативни брандове, такива от които не трябва да пазаравуваме и такива, които имат програми за sustainable и fair fashion. 🙂

   1. Станислава says:

    Супер! Очаквам с нетърпение.

 2. Diana says:

  Идеята да работиш за 3 долара на ден ни се струва ужасна, защото сме с различен стандарт на живот. След известен рисърч установих, че 3 долара в Индия са равни на около 200 рупи. В Индия специално много зависи в кой регион са, но открих, че 200 рупи грубо казано са малко по-добре от минималната заплата в България.
  Разбира се, това изобщо не означава, че нещата не са лоши, всички знаем колко недостатъчна е минималната заплата в България. Работила съм на такава, знам как е. Просто трябва да се замислим и за състоянието на държавата като цяло, когато говорим за заплати. С 1 долар в България мога да си купя 1 кола, докато в Тайланд, например, мога да си взема 3. Има разлика.
  Но е много хубаво да се стремим да изкореним някои лоши навци. Аз лично също не бих могла да спра да купувам от fast fashion веригите, но това не означава, че няма да се опитам да намаля този си навик.
  Преди години бях голям фен на вторите употреби, но в момента нямам време да тършувам, а там се изисква много време. Чудесни са за basic тениски, обаче и могат да се намерят страшни съкровища (като кубинки на Dr Martens и палто Burberry!)

  http://www.thedecemberdame.com

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.