10 правила за щастливо и спокойно пътуване със самолет – Mademoiselle Aïa

10 правила за щастливо и спокойно пътуване със самолет

Posted on
 1. Винаги взимам със себе си връхна дреха или почти винаги. На последното ми пътуване от Ню Йорк до Мюнхен реших, че искам да ми е удобно и да пътувам по шорти, и суитчър. Грешка! Никога, ама никога не го правете, ако не търпите на студ като мен. Обикновено в самолета поддържат ниски температури, за да избегнат ситуации, в които на пътници им прилошава. Също така ако сте в близост до изход е много вероятно да духа студен въздух. Сложете си удобен клин, а дори и анцунг, който можете да облечете и на борда, шал, с който да се завиете и топла връхна дреха. Тук удобството е преди всичко.
 2. Нося си храна. Преди полет се подгответе с вкусна и полезна храна – салата, сандвич с пълнозърнест хляб и плод по ваш вкус. Няма да съжалявате.
 3. Бутилка с вода и чаша за многократна употреба. Не е необходимо всяко пътуване да бъде съпроводено с използването на ненужна пластмаса и еднократни чаши. Нося си моя бутилка за вода, както и чаша за кафе с капачка. Добрата новина е, че виждам все повече хора да го правят.
 4. Витамини, аспирин и лекарства от първа необходимост. Случвало ми се е да се кача болна на полет и да трябва да прекарам 10 часа в “агония”. :Д Без лекарства и капки за нос. Обикновено на всеки самолет трябва да има аптечка и можете да разчитате на нея, но аз предпочитам да се застраховам и разчитам на себе си.
 5. Дезинфектант и мокри кърпички. Не знам дали сте попадали на видеата в Instagram как Наоми Кембъл и Никол Ричи почистват мястото, на което ще седят – вадят ръкавици и започва едно сериозно чистене. :Д Аз като бивша стюардеса мога да ви кажа, че са напълно прави, и че самолета не е най-чистото място. Добре е преди да седнете да минете седалката си и въобще всички неща около вас с антибактериална кърпичка, а след това и ръцете ви с антибактериален гел.
 6. Маска за сън, топли чорапи и тапи за уши. Макар и да знам, че някои авиокомпания ги предоставят, аз предпочитам да съм сигурна, че няма да се лиша от спокоен сън и ги нося винаги с мен.
 7. Козметика. Винаги нося тоалетна чантичка с най-необходимото и внимавам продуктите да не надвишават 100 мл. Много от марките предлагат и “минита” на любимите ви продукти. Удобни са за път, цената им е достъпна и в същото време можете да се радвате на разнообразие.
 8. Резервни дрехи. Никога не знаеш какво може да се случи и дали багажът ти няма да се окаже изгубен или забавен, а ти без дрехи.
 9. #yourEUright. Преди да изпълним всичките предходни точки е добре да се запознаем с правата си, като европейски граждани и пътешественици. А още по-важното за мен е да знаем, че имаме такива. Полетът със самолет е най-често използвания транспорт за достигане от точка а до точка б, и както можете да се досетите не винаги е съпроводен само с хубави емоции. Закъснял или отменен полет, канселирана екскурзия са само някои от нещата, които могат да ни “изненадат” по време на път. В такива моменти няма място за паника. Важното е да заложим на сигурното и да купим самолетен билет от един превозвач, а не да комбинираме отделни отсечки от пътуването с отделни билети от повече авиокомпании. Това ни гарантира, че дори да ни се случи нещо от изброените неща, то от авиокомпанията ще се погрижат за нас. Разбира се, това не го прави по-малко неприятно, но важното тук е, че имаме права и можем да се възползваме от тях.

*На https://europa.eu/youreuright/home_bg ще получиш цялата необходима информация с всичките ти права за едно щастливо и спокойно пътуване. Също така може да разбереш разликата между “Пакетни туристически услуги” и “Свързани пътнически услуги”. Тук може да прочетете коментари на хора с щастливи развръзки при пътуване със самолетни билети от един доставчик, а на този линк, можете да използвате платформата за онлайн решаване на спорове.

След всички изброено не ни остава нищо друго освен да затегнем колана и да се насладим на пътуването. И не забравяйте: #yourEUright! • Share

1 Comments

 1. Поля says:

  Много изчерпателна статия! 🙂 Подкрепям, че лекарствата от първа необходимост, като нещо за сваляне на температура/треска са силно препоръчителни, на няколко пъти вече чувам от познати, че по време на дълъг презокеански полет им се е случило да ги втриса и са им отказали каквито и да било лекарства, с извинението, че нямат. Не знам каква точно е била причината, но е меко казано неприятно да не можеш да свалиш температурата на 9 часов полет.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.