Първи впечатления от лечението ми с Invisalign – Mademoiselle Aïa

Първи впечатления от лечението ми с Invisalign

Posted on

Тази публикация е много желана от вас, а честно казано и от мен. Преди две или повече години, когато започнах да търся място, което предлага Invisalign, нямаше почти никаква информация на български, а и почти нямаше дентални клиники, които да предоставят ортодонтско лечение с алайнери. 

Тук важното е, че аз не само търсех клиника, която да предлага Invisalign, но и ортодонт, който има нужната квалификация. 

Имах късмет, защото точно тогава моя приятелка (Денина Мартин) приключваше корекция с OrthoCaps (немският вариант на Invisalign) и попаднах на неин блог пост, описвайки стъпка по стъпка през какво е преминала и по-важното за мен на този етап, клиниката, на която се е доверила. 

Запазих си час и отидох на консултация в Confident при д-р Маркова и единственото, което ме спря тогава бе цената. По това време сумата на алайнерите и тази на брекетите имаше не малка разлика, но бях твърдо убедена, че искам алайнери, а не брекети и ще чакам, колкото е необходимо. Сега, връщайки назад лентата, съм на мнение, че е много по-добре човек да предприеме някакво действие отколко да чака перфектния момент. През това време много мои приятелки сложиха брекети или алайнери и постигнаха така желаната от тях усмивка. А аз продължавах да се чувствам неуверено, да крия усмивката си и откровено казано да имам комплекс. Много често това ме е спирало да говоря пред хора, да гостувам в ТВ предавания, да започна да снимам влогове и всичко това само защото не харесвам усмивката си. Знаете, че моята работа изисква да изглеждам добре, да общувам с много хора, да говоря пред публика и съотвено исках да избера вариант, който ще ми позволи да се чувствам възможно най-комфортно и уверено по време на лечението. 

Преломен момент за мен бе пролетта след като се прибрах от Ню Йорк. В Америка усмивката е поставена на пиедестал – “красиви, подредени и бели зъби за всички”. Казах си, че няма повече  да отлагам и започвам лечение с алайнерите. Запазих си час за преглед и консултация отново при д-р Маркова в Confident. Трябваше да занеса две актуални рентгенови снимки – панорамна  и телерентгенография. Те дават необходимата информация за разположението на зъбите. Въз основа на тази информация се изготвя ортодонтски анализ и план на лечението, взимат се отпечатъци, които се сканират и се изпращат до САЩ за 3D компютърен модел. Това е и момента, в който виждаш как ще се променят зъбите, как ще изглеждат накрая и колко дълго ще продължи самото лечение. Ако си happy с резултата се преминава и към сериозната част и който е казал “no pain, no gain” е бил напълно прав. При мен това означаваше два извадени мъдреци, стрипинг (изпиляване) на долните зъби за създаване на място с помощта на “пиличка” (звучи по-неприятно отколкото реално е) и поставяне на безцветни “бутони”  на някои от зъбите. С тяхна помощ шините се закрепят и оказват натиск върху подредбата на зъбите.

След всички тези манипулации заслужих да  премина към следващото ниво и получих сет от прозрачни шини: 

– първите две се сменят на всяка втора седмица, а след това всяка седмица.

свалят се при хранене и при приемане на напитки различни от вода. Аз понякога си позволявам да пия бяло вино или просеко, но това е винаги в последните дни на съответната седмица, преди да сложа нова шина.

– Отне ми време, докато свикна как се свалят и поставят, но вече мога да го правя навсякъде, по всяко време и със затворени очи. :Д 

– трябва да се носят поне по 22 часа на ден, за да имат ефект.

не е необходимо да се ходи на преглед всяка седмица или месец, което е супер удобно за пътуващите хора като мен.

– винаги, ама винаги в дамската си чанта нося кутийка за шините, за да мога да ги прибера, когато искам да ги сваля, паста и четка за зъби, конец и гел за венци. Повярвайте ми ще миете зъбите си по-често отколко сте предполагали … или отколкото някога сте го правили. :Д

червилото е нещо, което не трябва да нося, защото често ще се размаза върху алайнерите, но продължавам да го правя с надеждата, че и този път няма да не се случи. 

Целувките, не са забранени и дори се препоръчват :Д предполагам с ново гадже, би било малко awkward, но Стели няма нищо против или поне така казва. 

Засега толкова от мен, все пак е минал само месец от лечението и съм на алайнер N 4. Скоро ще се включа с още insights, а до тогава можете да продължите да ми задавате въпроси и се надявам, че историята ми ще ви вдъхнови да направите първата крачка към перфектната усмивка. 🙂 А сега нямате извинение, защото помолих клиниката ми да предостави безплатна консултация за Invisalign, за всички вас, които запазят час до края на този месец.

И не на последно място, благодаря на моята дентална клиника – Confident за професионализма, високото качество на работа и прекрасното отношение на д-р Маркова и целия екип.

 • Share

4 Comments

 1. Крисис says:

  Здравейте, прекрасна!
  Имате ли представа дали клиниката прелага разсрочено плащане на алайнерите?
  Благодаря!

  1. asimeonova says:

   Здравейте, да, плащането може да стане и на вноски. Можете да се свържете с тях да си насрочите час и да разберете всичко, което ви интересува. Разбира се, аз съм насреща за оше въприси. 🙂

 2. Деси says:

  Здрасти,

  Благодаря че си написала тази статия, аз живея в Германия и имам същия проблем като теб. Отлагам го от много години.

  Даже съм си го записала като цел за тази година.

  Даде ми кураж!

  1. asimeonova says:

   Здравей, Деси, радвам се да го чуя. 🙂 И аз отлагах във времето, но сега с ръка на сърцето мога да кажа, че съм много щастлива от това си решение. Успех и ще се радвам да споделиш после. Поздрави, Алис

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.