С какво снимам и как обработвам снимките си – Mademoiselle Aïa

С какво снимам и как обработвам снимките си

Posted on

Не съм фотограф, но ми харесва да снимам. Харесва ми да виждам невидимото за останалите или поне да си мисля, че е така. Да търся красиви хора, сгради, детайли … и всичко това с телефон в ръка. Защото не ни е необходима професионална техника, за да правим красиви снимки. 🙂 Благодаря ви за въпросите и ако имате допълнителнителни такива, може да ги споделите с мен като коментар и аз ще ги добавя към публикацията.

Според теб е най-добре да се инвестира в телефон с хубава камера или фотоапарат?

Ако говорим за любителска фотография, то аз бих препоръчала телефон. 99% от снимките ми са направени с iPhone и по нищо не отстъпват на тези, направени с професионалната ми камера, която буквално събира прах вкъщи. Харесва ми колко лесно и бързо може да уловиш момента, без да се налага да правиш някакви специални настройки. Да не говорим, че камерата на iPhone с годините се разви толкова много, че е перфектна не само за снимки, но и за видеа. Бонус е това, че се побира и в най-малката ми чанта. Разбира се, ако искаш да се развиваш професионално в сферата и да снимаш събития, големи рекламни проекти, билборди и т.н., то тогава бих ти препоръчала да си вземеш професионелен фотоапарат.

С каква камера снимаш?

Както вече споменах аз съм камерафон фен и oтскоро съм с iPhone 12 Pro Max от Vivacom. Снимките и видеата са на съвсем друго ниво. Бонус е и новата технология Sensor Shift OIS, която обира трептенията, и не се налага да използвам стабилизатор. Не съм tech geek, за да разкажа подробно за технически детайли, но може да видите например ревюто на Nixanbal.

*При закупуването на смартфон с мобилен план от Vivacom ще сърфираш в най-бързата мобилна мрежа в Европа. Тук ще откриеш допълнителна информация. 🙂

*Според анализ на Ookla®️, основан на данните от Speedtest Intelligence®️ за първите шест месеца на 2020г. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за мобилната мрежа на VIVACOM на www.vivacom.bg.

С какво започна да снимаш?

Това беше толкова отдавна, че вече не си спомням, но най-погрешното мнение е, че ви трябва скъпа и професионална техника, всичко, което ви трябва е желание и пробра-грешка. Колкото повече снимате, толкова по-добри ще ставате.

Как да направим снимката с телефон по-добра?

Имай ясна концепция, разгледай профили и снимки на хора, които те вдъхновяват, но никога не копирай, бъди себе си и внимавай със светлината, защото лесно може да изгориш снимката. Приеми го като нещо приятно, а не като задължение и пробвай, докато не се получи, защото понякога един кадър не стига. :Д

Според теб кое има по-голямо значение: камерата или програмата за обработка?

Със сигурност камерата, няма програма, която да ти помогне да спасиш лоша снимка. Често цветовете и качеството на снимките, направени с iPhone 12 Pro Max са толкова добри, че не се налага да използвам приложения.

Кои са приложенията, които използваш за обработка на снимки и основни tips?

Приложенията, които използвам аз са VSCO, Lightroom и Snapseed. VSCO за филтрите, Lightroom за финните настройки като конраст и светлина, а Snapseed, когато искам да премахна нежелан предмет или нещо друго от някоя снимка. Важното е да си поиграеш с различните приложения и да разбереш какво работи най-добре за теб.

Определено най-интересно ще ми е как обработваш снимките си?

Филтрите на VSCO ми носят ретро настроение и чувството, че съм снимала на филм. Любимите ми са AV8, A4, A6, М5 и B1 за черно-бели снимки, но понякога използвам и останалите – всичко зависи от снимката и настроението, което искам да пресъздам. Добавям и grain, но с него трябва да се внимава, защото лесно може да се пракали.

Как успяваш да запазиш високо качество въпреки обработването?

Да започнем с това, че снимките са с високо качество и преди самата обработка. Винаги следя как се изменят и дали се променят от настройките, които използвам. Позволявам си съвсем леки корекции като яркост , контраст, насищане на цветовете и т.н. Също така винаги запазвам снимките в “actual size”.

Детайли, композиция, работа със светлина, и разбира се, ползване на филтри?

За тези неща разчитам на усещането ми за естетика, което разбира се е много субективно. Винаги търся красивото около себе си и вървя по улицата с широко отворени очи. Търся моменти и емоциите в хората, и се опитвам да ги съхраня в снимка.

Разкажи повече за това как позираш и как избираш композицията?

С позирането имам проблем, защото имам чувството, че съм влязла в своята комфортна зона и не мога да изляза от нея. :Д Иска ми се да експериментирам повече и да се превъплащавам в различни роли. Възхищавам се на хората, които умеят да го правят. Tezza е много добър пример за това. Понякога се вдъхновявам от филм, музика или човек, когото съм видяла на улицата. Композициите ги измислям сама или се случват в процеса на работа, когато видя, че нещо няма как да се получи и се налага да го променя в движение.

Как позиционираш обектите в кадър?

Нещата при мен се случват много натурално, не ги мисля толкова, но ако трябва да дам един съвет, то той би бил добрата светлина и less is more!

На какви условия трябва да отговаря едно място, за да го избереш за снимка?

Често се случва, докато се разхождам да си набележа сграда, магазин или стена и да ги запомя като подходяща локация за снимки. Търся сгради с чисти фасади и тротоари със здрави плочки, което в София е задача с повишена трудност, но се намират. 🙂 Това е само, когато снимам за кампания или търся определено усещане, което искам да пресъздам. Тук ще намерите пост с най-инстаграмабъл местата в София – малко са превъртяни от снимки, но винаги вършат работа.

Какви са трендовете в момента, забелязвам, че ти и останалите инфлуенсъри използвате тъмни цветове?

Не мога да кажа, че е тренд, при мен е по-скоро настроение. И миналата година по това време бях изпаднала в подобно състояние, заради времето навън и пак използвах този филтър. Освен това си мисля, че всички се пренаситихме на прекалено ярките и наситени цветове. Този пост за тенденциите в Instagram е от миналата година, но все още много от нещата са валидни.

Трудно ли е да “съчетаваш” постовете си?

Не, защото не го правя. Преди се стараех снимките ми да изглеждат добре една до друга и дори се е случвало да изтрия снимка, ако не изглежда добре до останалите, но никога не съм използвала приложения. В момента големите имена в Insta се делят на два лагера – такива, които споделят, каквото си поискат и такива, които правят всичко за перфектния feed.

Гайд за гаджета-фотографи. 🙂

Тук имам цял блог пост по темата, в рамките на шегата, разбира се! Аз имам правило, когато сме на ваканция, което въведох последната година – отделяме час или по-малко за снимки, проверявам дали имаме СНИМКАТА и ако е така, прибирам телефона и останалото време е за нас двамата.

Трикове как да позираме за снимки?

Разгледай различни Instagram профили или Pinterest, виж какво ти харесва или как ти би се чувствала уверено да позираш. Позирай сама пред огледалото, за да пробваш различни пози или изражения, но няма нищо по-хубаво от това да бъдеш себе си. 🙂

Self-portrait tips?

В началото на годината си поръчах статив, лампа и дистанционно. Мога да кажа, че това е една от най-добрите ми покупки за 2020. Чувствам се много по-самоуверено, когато се снимам сама, защото не се притеснявам как ще изглеждам в очите на другите. За сега съм го използвала само в домашни условия, но в Ню Йорк често виждам хора, които го използват и навън. Пусни камерата си за selfie и позирай, виж “коя е хубавата ти страна” и еспериментирай.

*Авторски материал в колаборация с Vivacom. Всички мнения са мои. 


  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.